Helpen bij wassen en aankleden

Uit Bouwen aan leefbaarheid

Iemand helpen bij het wassen en aankleden is toch heel wat anders dan jezelf verzorgen. De handelingen kunnen lastig zijn. Bijvoorbeeld iemand scheren of bij een ander tanden poetsen. Iedereen heeft vaak zijn eigen gewoonten.


Inhoud

Herkent u dit?

  • Ik help mijn vader een paar keer per week met het wassen van zijn rug en zijn voeten. Dat was voor allebei wel even wennen. Bij het afdrogen van zijn rug kreeg ik in het begin de reactie dat ik niet zo zachtaardig moest doen. Naar zijn voeten mocht ik eigenlijk niet eens kijken, want dan kietelde het al!
  • Mijn vriendin mocht een paar weken niet uit bed. Wassen, naar het toilet gaan, alles moest op bed gebeuren. Het viel niet mee om dit altijd goed te laten verlopen. Het vraagt bijvoorbeeld wel enige handigheid om een po (ondersteek) in de juiste positie te krijgen en hem weer zonder ‘ongelukken’ weg te halen.
  • Mijn man heeft een half jaar geleden een beroerte gehad. In het verpleeghuis waar hij tijdelijk was, heeft hij geleerd om zich weer zelf te wassen en aan te kleden. Dit lukt nog niet helemaal. Ik wil graag helpen, maar het valt me niet mee om daar een handige manier voor te vinden.


Mijn zoon met autisme kon zich toen hij zes jaar was nog steeds niet zelf aankleden, dus daar hielpen mijn man of ik eigenlijk altijd bij. Voor hem zijn al die verschillende handelingen behoorlijk ingewikkeld. We hebben nu een soort stappenplannetje voor hem met plaatjes. We moeten hem nog wel begeleiden, maar in principe kan hij het nu helemaal zelf.


Wat kunt u zelf doen?

Erover praten

U kunt uw vragen, zorgen en ervaringen met iemand bespreken en samen eventueel mogelijke oplossingen zoeken, bijvoorbeeld met:

  • Familie en vrienden;
  • Een hulpverlener, bijvoorbeeld uw huisarts of wijkverpleegkundige;
  • Lotgenoten;
  • Iemand van een telefonische hulpdienst.


U kunt bijvoorbeeld bellen met:

Mantelzorglijn: 0900-2020496 (10 cent per minuut) maandag t/m vrijdag van 9 tot 16 uur.

Voor informatie, ondersteuning of gewoon een luisterend oor.


Steunpunten Mantelzorg

Voor informatie, advies, emotionele steun, lotgenotencontact, praktische hulp. Het telefoonnummer van een steunpunt bij u in de buurt vindt u op: mantelzorg


MEE: 0900-999 8888 (lokaal tarief) tijdens kantooruren.

MEE adviseert, ondersteunt en wijst de weg aan iedereen die door een handicap, beperking of chronische ziekte problemen ervaart in het dagelijkse leven. MEE is er ook voor ouders of verzorgers. Het adres van een bureau bij u in de buurt vindt u op mee


Informatie zoeken

U kunt zelf informatie zoeken op internet of in boeken, brochures of op een dvd, bijvoorbeeld via:

Handboek voor mantelzorgers van Caroline van den Kommer. Uitgave van Spectrum, 2004.

Veel praktische informatie over verzorging thuis.


Instructie dvd 'Hoe zorg ik voor een ander'. Uitgave van Teleac bij de serie Jouw zorg, mijn zorg.

Toont stap voor stap hoe je bijvoorbeeld iemand kunt tillen, verplaatsen of wassen en aankleden in bed. Bij de dvd zit een klein boekje met informatie over de emotionele kanten van het zorgen, zoals verdriet, gêne of het gevoel dat het zo niet langer kan, je grenzen leren stellen en ondersteuning vragen aan anderen.


jouwzorgmijnzorg

Website van een Teleacserie over het goed kunnen volhouden van mantelzorgtaken. Gaat in op het belang van het tijdig vragen van hulp en advies, het kiezen voor vrije tijd en het onderhouden van sociale contacten.


Zorgboek Mantelzorg Zorgen voor een ander; van Stichting September, 2003, verkrijgbaar bij de apotheek.

U vindt hier in hoofdstuk 8 informatie en tips hoe u iemand helpt bij de persoonlijke verzorging. Informatie over dit boek vindt u op zorgboek

Navigatie
Persoonlijke instellingen