Huishouden

Uit Bouwen aan leefbaarheid

Schoonmaken, strijken, boodschappen doen en koken. Stuk voor stuk huishoudelijke taken die u dagelijks of meerdere keren per week uitvoert. Voor de een een plezier, voor de ander een noodzakelijk kwaad.
Vroeger was de huishouding een dagtaak. In de huidige tijd is het huishouden dankzij allerlei technieken een stuk makkelijker en minder tijdrovend geworden.
Toch kunnen zich beperkingen voordoen waardoor u zich in het huishouden minder goed kunt redden. Deze beperkingen kunnen van tijdelijke maar ook van blijvende aard zijn.
Klik hier voor meer informatie over mogelijke beperkingen.


Wanneer het uitvoeren van activiteiten problemen geeft, is het zinvol na te gaan of het veranderen van de activiteit het probleem oplost. Bijvoorbeeld door het veranderen van het tijdstip, de volgorde van handelingen, de wijze van uitvoering of de indeling van de woonruimte.


Om uw huishouden zolang mogelijk zelf uit te voeren kunt u gebruik maken van handige producten en hulpmiddelen. Handige producten vindt u in 'gewone winkels', zoals warenhuizen, sanitairwinkels, doe-het-zelfzaken, drogisten of webwinkels als mooihandig.

Meer gespecialiseerde producten vindt u in 'hulpmiddelenwinkels'. Dit kunnen winkels van de thuiszorg zijn thuiszorgwinkel of andere commerciële bedrijven . U kunt in de Gouden Gids kijken voor het adres van een hulpmiddelenwinkel bij u in de buurt. Tip: zoeken in de rubriek Medische hulpmiddelen.


Organisaties

U kunt hulp of zorg aan anderen vragen.

  • Hulp of zorg door vrijwilligers

Vrijwilligers zijn georganiseerd via bijvoorbeeld Humanitas, het Rode Kruis, Mezzo organisatie voor mantelzorgers of bij patiëntenverenigingen. Informatie over patiëntenverenigingen kunt u krijgen bij de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).


  • Professionele hulp of zorg

Een professionele organisatie is bijvoorbeeld de thuiszorg. Ook kunt u advies vragen aan een ergotherapeut. Een ergotherapeut kijkt samen met u welke producten of hulpmiddelen u nodig heeft om de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen.


Terug naar
Activiteiten voor een 'leefbaar' leven

Navigatie
Persoonlijke instellingen