Mantelzorgwijzer

Uit Bouwen aan leefbaarheid

Inhoud

Introductie

U zorgt voor iemand met wie u een persoonlijke band hebt. U kookt een paar keer per week voor de buurvrouw met reuma, u verzorgt uw moeder die begint te dementeren, u regelt de financiën voor uw broer die manisch depressief is, u verzorgt uw gehandicapte zoon…….. Noem maar op. Veel mensen zijn actief als mantelzorger. Zij zorgen voor langere tijd voor een familielid, een vriend of iemand uit de buurt. Er zijn mensen die het fijn vinden om voor een naaste te kunnen zorgen. Anderen doen het gewoon omdat ze het vanzelfsprekend vinden. De zorg voor een ander kan ook belastend zijn. Als u zorgt voor een ander roept dat allerlei vragen, gevoelens en praktische problemen op. Hoe vindt u daarvoor antwoorden en oplossingen? Hoe komt u aan informatie? Probeer als mantelzorger maar eens wijs uit te worden uit alle websites, boeken, folders, televisieprogramma’s met informatie over en ervaringen van mantelzorgers. Deze Mantelzorgwijzer helpt u.

Mantelzorgwijzer

In de mantelzorgwijzer staan onderwerpen waar u als mantelzorger mee te maken kunt hebben. Deze mantelzorgwijzer helpt u om zelf de weg te vinden naar informatie die hierover beschikbaar is in boeken, brochures en op internet. En geeft suggesties met wie u kunt praten over uw vragen, zorgen en ervaringen. De onderwerpen staan geordend in vier rubrieken:

  • Dagelijks leven;
  • Rollen en relaties;
  • Goed voor uzelf zorgen;
  • Helpen bij de persoonlijke verzorging.

Veel mantelzorgers komen dezelfde vragen en problemen tegen. In deze mantelzorgwijzer vindt u geen specifieke informatie voor bepaalde aandoeningen, ziekten en leeftijdsgroepen.

Oproep

Als u een goede website, brochure, boek, telefoondienst tegenkomt, waar ook andere mantelzorgers wat aan hebben, laat het ons weten. (cq voeg toe op deze site).

Dank

We willen de mantelzorgers, de vrijwillige en professionele medewerkers van mantelzorg- en thuiszorgorganisaties die met ons hebben meegedacht, hartelijk danken voor hun kostbare tijd en hun waardevolle aanvullingen en opmerkingen.

Dagelijks leven

Hoe houd ik het vol?

Hulp inschakelen

Wonen

Mobiliteit buitenshuis

Financiën, vergoeding van kosten, regels en wetten

Rollen en relaties

Goed voor uzelf zorgen

Vakantie

Helpen bij de persoonlijke verzorging

Navigatie
Persoonlijke instellingen