Woonkamer

Uit Bouwen aan leefbaarheid

Om zo lang mogelijk zelfstandig de woonkamer te gebruiken is het van belang om kritisch naar de woonkamer te kijken. Bij het bouwen van een nieuwe woonkamer of bij renovatie of aanpassingen van de huidige woonkamer is een aantal aspecten van belang. Het gaat om maatvoering, indeling, inrichting en installaties. Hiervoor worden aandachtspunten beschreven.


Naast de slotzijde van de deur is voldoende vrije opstelruimte
Er is voldoende ruimte nodig om de woonkamer binnen te komen. Dit houdt in:

  • een vrije ruimte van 1,50 x 1,50 m aan de buiten- en binnenzijde van de voordeur en
  • een vrije opstelruimte van minimaal 50 cm naast de slotzijde van de deur.

Deze ruimte is ook nodig als u bezoekers (eventueel in een rolstoel of met een rollator) wilt begroeten en binnen wilt laten komen.


Een alternatief is 1,35 m breed en 1,85 m diep met een opstelruimte van 35 cm.


De woonkamer is een veel gebruikte ruimte en heeft een directe verbinding met andere veel gebruikte ruimtes, zoals de keuken en de hal
Een woonkamer dichtbij andere veel gebruikte ruimtes zorgt er voor dat de looproutes kort zijn. U heeft meer privacy als uw woonkamer alleen via de hal kunt bereiken (dus niet via een andere kamer).


De woonkamerdeur is minimaal 85 cm breed en 2,30 m hoog
De woning moet ook toegankelijk zijn wanneer u een rollator of rolstoel gebruikt. Met een deurbreedte van 80 cm, zoals in de meeste bestaande woningen, lukt dat krap. Er is dan ook een groter risico op stoten tegen de deurpost en het is niet mogelijk de draai van de ene ruimte naar de andere te nemen. Wat betreft de deurhoogte: Nederlanders worden steeds langer. Jongeren langer dan twee meter zijn geen uitzonderingen meer. Met een deurhoogte van 2,30 m hoeven lange mensen zich niet meer te bukken en kleinere mensen kunnen er altijd door.


Een deuropening kan verbreed worden van de bestaande 80 cm naar 85 cm. Bijpassende deurposten en deuren zijn voor 85 cm verkrijgbaar. Bij nieuwbouw wordt reeds 90 cm deurbreedte toegepast. Het nieuwe Bouwbesluit gaat uit van een deurhoogte van 2,30 m.


Zittend in de woonkamer kan men ongehinderd naar buiten kijken
Wanneer u zit is het prettig om nog wat van de omgeving te kunnen zien. Dit houdt in dat het glas van het raam aan de onderkant op 60 cm van de vloer begint. Ook mag er geen horizontale balk (kalf) tussen 70 en 195 cm in de ramen zitten.


De ramen zijn, op de grond staande, te openen en te sluiten
Vaak zijn bovenlichten (smalle doortochtraampjes) alleen te openen en te sluiten door op een verhoging te gaan staan. Ramen en bovenlichten dienen bereikbaar te zijn, terwijl u op de grond staat. Dit om het risico van vallen van het krukje of stoel, waarop men dan gaat staan, te voorkomen.


Voor bovenlichten zijn verlengde hendels verkrijgbaar waardoor het mogelijk is staand vanaf de vloer het raampje te openen en te sluiten.


Er liggen loze leidingen voor de eventuele installatie van een videofoon
Het is handig om in ruimtes bij verbouw of nieuwbouw loze leidingen aan te leggen. Deze bieden de mogelijkheid om achteraf op gemakkelijke wijze allerlei bedradingen door te trekken. Hierbij kunt u denken aan draden voor een videofoon.


Met een videofoon kunt u de centrale voordeur van het wooncomplex ontgrendelen. U hoeft niet naar de hal te lopen. Een beeldscherm laat zien wie voor de deur staat. Dit kan u een veilig gevoel geven.


Bij de deuren naar de woonkamer zijn geen drempels of opstapjes
Een drempel is een obstakel wanneer u gebruik maakt van een rollator, een rolstoel of als u met een kinderwagen loopt.


Indien in bestaande bouw bij de deur een drempel is, zijn er drie mogelijkheden:

  • het verwijderen van de drempel;
  • het verlagen van de drempel;
  • een drempelhulp gebruiken. Dit is een schuin oplopende plaat, van bijvoorbeeld aluminium. Een drempelhulp ligt los (meeneembaar) of is bevestigd op de bestaande vloer of drempel.


Elektrische snoeren zijn 'in goede conditie' en veilig weggewerkt
Door stof op losliggende (beschadigde) elektrische snoeren kan brand ontstaan. U kunt dit voorkomen door regelmatig schoon te maken, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Vervang beschadigde snoeren en zet ze vast met behulp van een kabelgoot.


Bronnen

1. Wijk, M, J. Drenth en M. van Ditmarsch: Handboek voor Toegankelijkheid. Reed Business Information bv, Doetinchem, 2003

2. SKW Certificatie, SEV: Handboek Woonkeur. SKW Certificatie bv, Almere Haven, 2001

3. Stichting VACpunt Wonen: WoonKwaliteitsWijzer. Utrecht, 2004

Navigatie
Persoonlijke instellingen